Sfaturi Utile

Caramida sau BCA

Inca de la inceput va sfatuim sa folositi numai materiale de calitate. Odata cu trecerea timpului va veti convinge ca banii nu vor fi cheltuiti in zadar si ca va veti recupera investitia. Ca si dumneavoastra, constructorii au interesul de a folosi materiale de cea mai buna calitate. Un bloc de caramida sau de BCA trebuie sa fie cat mai mare si cu suprafetele cat mai netede posibil. Din aceste caracteristici apar rapiditatea in executie si zidurile fara denivelari. Primele consecinte favorabile din punct de vedere financiar sunt un consum mai mic de mortar pentru imbinare si economie de material la tencuieli.

Ventilatia si igrasia
Caramida si BCA-ul pot crea o ventilatie naturala a camerelor si, totodata, o atmosfera sanatoasa pentru dumneavoastra. Veti beneficia de aerisire naturala fara pierderi mari de caldura, iar prin diminuarea umiditatii din aer va fi evitata aparitia mucegaiului. Pe de alta parte, aceasta calitate implica si un risc daca nu acordati atentia cuvenita depozitarii celor doua materiale, urmarind evitarea umezelii. In ambele cazuri, dar mai ales pentru BCA, porozitatea si canalele din interior au drept urmare absorbtia lichidelor. Apa, odata intrata in interiorul calupului, se va evapora foarte greu, provocand igrasie. De aceea, depozitarea acestora trebuie facuta in spatii inchise (hale, magazii etc), pe un suport din lemn si acoperite cu o prelata sau folie impermeabila.

"Era" caramidei
Caramida clasica este folosita de om inca de la inceputul "erei" ceramice, deoarece este un material rezistent la presiune si umiditate. Realizata din argila arsa, aceasta a fost dezvoltata in timp astfel incat in prezent avem la dispozitie o mare varietate de tipuri de blocuri ceramice, numite uneori termoblocuri sau caramida eficienta. Principiul consta in folosirea proprietatilor termoizolante ale aerului. Una dintre calitatile sale importante este intarirea structurii de rezistenta a cladirii. Caramida este mai grea decat BCA-ul, un metru cub cantarind 900 kg. Specialistii recomanda ca peretii exteriori din caramida sa fie realizati cu grosimea de 37,5 cm, obtinandu-se astfel o cladire solida, ferita de frig sau canicula. O grosime mai mare nu aduce beneficii demne de luat in seama. In plus, banii pe care ii economisiti pot fi utilizati pentru alte etape de santier. In cazul compartimentarilor interioare nu sunt necesare ziduri mai mari de 15-20 cm, insa atentie la izolarea fonica a camerelor. Probabil ca nu doriti sa auziti ce se intampla in camera de alaturi.

BCA cu marimi standard
BCA-ul a fost inventat in urma cu circa un secol si este fabricat din praf de calcar, nisip, apa si diferiti aditivi care ajuta la formarea golurilor de aer din interior. Acest material este un bun termoizolator, usor (un metru cub cantareste circa 700 de kg) si poate fi utilizat atat pentru zidurile exterioare, cat si pentru cele interioare.

Spre deosebire de caramida, acesta nu are calitati portante. Arhitectii recomanda utilizarea BCA-ului doar pentru peretii ce nu suporta greutatea imobilului si daca structura de rezistenta este executata cu cadre din beton armat sau elemente metalice. Grosimea optima a zidurilor, potrivita pentru clima din tara noastra, este de 30-35 cm, excluzand tencuiala si termoizolatia.

In depozitele cu materiale pentru constructii pot fi gasite blocuri din BCA de marimi standard diferite. Pentru cereri speciale din punct de vedere al dimensiunii, poate fi data o comanda fara plata suplimentara, pentru ca BCA-ul este fabricat in blocuri de cativa metri cubi, care sunt taiate dupa necesitati. Printre facilitatile oferite de comercianti este si transportul gratuit, insa numai pentru cantitati mari si doar pentru destinatii apropiate de furnizor.

In mare acestea sunt diferentele dintre cele doua, iar acum ramane ca dumneavoastra sa decideti ce varianta va avantajeaza mai mult.

Proiecte case

O casa pentru fiecare, asta e unul dintre motto-urile nostre si de aceea avem cate un proiect special pentru fiecare client.
[detalii ...]